Organizarea și desfășurarea examenului de licență

 


Descărcare metodologie

 

dssu-as-metodologie-specifica-examen-finalizare-2022-2023.pdf

 

Introducere

Metodologia privind desfășurarea examenului de licență la specializarea Asistență socială s-a întocmit în conformitate cu Metodologia-cadru de organizare și desfășurare a examenelor de licență/diplomă și disertație.Examenul de licență constă în două probe:

  • Examen oral din tematica disciplinelor fundamentele și de specialitate (50% din nota finală)
  • Elaborarea și susținerea publică de către candidat a unei lucrări de licență (50% din nota finală)

Examen oral din tematica disciplinelor fundamentele și de specialitate

Proba de verificare a cunoștințelor fundamentale și de specialitate ale candidaților se va desfășura în forma unui examen oral pe baza unor tematici și a unei bibliografii postate pe site-ul specializării cu cel puțin 6 luni înainte de data examenului de licență. Comisia de examen va elabora un set de subiecte pentru fiecare grupă de studenți și va alege în mod aleatoriu un subiect pentru fiecare candidat, așa încât acesta să poată constata vizual caracterul aleatoriu al alegerii. Candidatul va avea la dispoziție timpul necesar pentru pregătirea răspunsului. Candidatului i se vor aloca cel puțin 10 minute pentru prezentarea răspunsului elaborat. Notele acordate de membrii comisiei de examen sunt numere întregi de la 1 la 10, nota finală se calculează ca și media aritmetică cu două zecimale, fără rotunjire, a notelor acordate de membri comisiei. Nota de promovare al examenului oral este 5,00 (cinci). Nota obținută la examenul oral nu poate fi contestată.

Elaborarea și susținerea publică de către candidat a unei lucrări de licență

Candidații vor elabora și susține o lucrare științifică de minim 40 pagini (excluzând bibliografia și anexele), redactată conform criteriilor postate pe site-ul specializării cu cel puțin 6 luni înainte de data examenului de licență.

Candidatul este răspunzător pentru utilizarea corectă a bibliografiei. Plagiatul (preluarea fără citări a unei lucrări sau a unei/unor părți din alte lucrări de licență, cărți, studii, articole, etc.) se sancționează cu excluderea candidatului de la examenul de licență/disertație. Lucrările sunt verificate cu ajutorului unui software antiplagiat: coeficientul de similaritate („similarity index”) nu poate depăși 20%, iar absolventul va anexa la lucrarea sa raportul de antiplagiat semnat de conducătorul științific al lucrării.

Lucrarea de licență va fi evaluată de către o comisie pe baza unei fișe de evaluare întocmite conform regulamentelor și metodologiilor Universității Creștine Partium. Nota finală va rezulta din media punctajelor membrilor comisiei de examen, comisia evaluează atât lucrarea cât și susținerea acesteia. Notele acordate de membrii comisiei de examen sunt numere întregi de la 1 la 10, nota finală se calculează ca și media aritmetică cu două zecimale, fără rotunjire, a notelor acordate de membri comisiei. Nota de promovare al susținerii lucrării de licență este 5,00 (cinci).

Absolvirea examenului de finalizare a studiilor

 Examenul de licență este considerat promovat în cazul în care media notelor obținute la cele două probe este de minimum 6,00 (șase).

 Nota de promovare pentru fiecare probă în parte este 5,00 (cinci).

 Nota finală a celor două probe se va calcula pe baza mediilor celor două examene (proba orală și susținerea lucrării de licență), cu două zecimale, fără rotunjire.

 Pentru promovarea examenului de finalizare a studiilor se acordă 10 credite.